Tweeroedige hooiberg

Stijlvol en tijdloos model met een verleden 

Hooiberg met Veluws verleden

Een tweeroedige hooiberg kenmerkt zich oorspronkelijk door een zadeldak of schilddak en is voorzien van twee roeden, waarbij diverse afmetingen mogelijk zijn. Wat ook opvalt aan deze roedeberg is dat bij de traditioneel gebouwde modellen de roeden aan de binnenzijde zijn geplaatst. Deze type hooibergen, met twee roeden, waren vooral te vinden in minder welvarende gebieden zoals de Veluwe. De basisconstructie van de tweeroedige hooiberg bestaat uit twee lange en twee kortere balken en ronde sporen. Bovenop de sporen liggen panlatten waarop riet of stro als dakbedekking werd bevestigd. In beide roeden zitten gaten. De pen die in deze gaten gestoken kan worden bepaald de hoogte van de kap. Het omhoog hijsen gebeurde met de hand, boom en ketting of bergwinde, en later met katrol en lier. Bijna geen van deze authentieke twee roedige hooibergen, gedekt met riet, is tegenwoordig nog in volledig oorspronkelijke staat in Nederland te vinden. Daarentegen komen hooibergen met twee roeden en een golfplaatbedekking regelmatig voor. De roeden zijn uitgerust met bergijzers waarop de dwarse, korte lanen rusten.

Fraai bijgebouw op uw erf

Waar een tweeroedige hooiberg vroeger diende als hooiopslag, kent het vandaag de dag tal van potentiële toepassingen. Te denken valt aan bijvoorbeeld eigentijdse toepassingen als:

  • Een stijlvolle verkoopkraam voor streekproducten;
  • Een schaduwrijke terrasoverkapping voor in de tuin;
  • Een luxe prieel op uw erf of in uw tuin;
  • Een dierenverblijf die past bij uw woning en erf;

De uiteenlopende opties en mogelijkheden maken dat ieder tweeroedig bouwwerk een uniek object wordt. Uitgangspunten voor de bouw van dit hooibergtype zijn de authentieke eiken roeden, de uit fijn bezaagd lariks- of douglashout lanen, en de naaldhouten sporen die de kap ondersteuning bieden. Desgewenst is de kapconstructie in hoogte verstelbaar. Leg ons gerust uw ideeën en wensen voor.

“Praktisch en persoonlijk. Dat is hoe wij bij Wigink Hooibergen & Gebinten werken. Alles draait om de unieke wensen van de klant.”

Richard-2

Richard Wigink
Oprichter en eigenaar sinds 1987

Foto’s van tweeroedige hooibergen

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.

Klanten aan het woord

Dankzij het bedrijf Wigink uit Holten zijn wij trotse eigenaar van een prachtige hooiberg en een nog mooiere schuur. Al is ‘schuur’ misschien niet het juiste woord voor dit prachtige gebouw, dat Wigink voor ons heeft ontworpen en gebouwd.

De basis is een rechthoekige hooiberg en het heeft 2 verdiepingen. Onze alpaca hengsten en lama krijgen, deze winter, de begane grond als stal. Lees verder...

Katerina Turksema
Hooiberg

Wij hadden een droom om een hooiberg te bouwen in onze achtertuin. We begonnen met het zoeken naar 4 palen van 9 meter. We kwamen na zoeken op internet bij Wigink uit in Holten. Wij naar Holten waar we het prachtige bedrijf hebben bezocht. Werden vriendelijk ontvangen en hebben de werkplaats bezocht wat al een belevenis was om te zien. Al die grote bomen en balken die ze aan het bewerken waren en alles authentiek met pen gat verbindingen. Lees verder...

Annet
Hooischuur

Wij hebben het oude houten huis van mijn ouders gekocht. Het verkeerde in te slechte staat voor renovatie. Via via kwamen we uit bij Wigink. Zij hebben een prachtige constructie neergezet van palen, balken en korbelen die met elkaar verbonden zijn d.m.v. pen-gatverbindingen. Met een grote houten hamer werden de houten pennen in de gaten geslagen. Het is een indrukwekkende constructie geworden en we zijn er heel blij mee! In drie dagen stond het gebint overeind! Lees verder...

Dirk uit Holysloot
Houten constructie

Hooiberg modellen