Éénroedige hooiberg

Charmante en breed toepasbare parapluberg 

Eenvoudig en praktisch

In de grote variëteit aan hooibergtypen die Wigink Hooibergen & Gebinten bouwt, geldt de eenroedige hooiberg als het meest eenvoudige model. Een type die in uiteenlopende maatvoeringen voorkomt. Het op afstand meest opvallendste kenmerk van deze eenpalige roedeberg is haar (doorgaans) ronde en met riet gedekte kap. Een ander opvallend kenmerk voor deze hooiberg is de recht door het hart lopende roede. Langs deze roede was het mogelijk de kapconstructie, met als basis een viertal rechthoekige robuuste dragers, in hoogte te verstellen. Het op en neer bewegen van de kap gebeurde van oudsher nagenoeg altijd handmatig met een katrol of lier. Traditioneel werden de balken met zogeheten hoekijzers aan elkaar verbonden. Tegenwoordig geldt de eenroedige hooiberg als perfecte opslag van haardhout of als schaduwplek in de tuin of bij een zwemvijver.

Eenroedige hooiberg laten bouwen?

Net als vroeger geldt de roede als de basis en is speciaal geselecteerd op vorm en oude look. De kapconstructie, gemaakt van zorgvuldig geselecteerde geschilde douglas- of larikssporen, straalt een onmiskenbare rustieke charme uit. Elk roede is met de grootste zorg met behulp van een traditionele lintzaag taps gezaagd, wat resulteert in een tijdloze, ouderwetse uitstraling die perfect past bij een landelijke omgeving. Het riet wordt gebonden op de geschilde authentieke vuilboom- of hazelaartwijgen, die bijdragen aan de algehele ambachtelijke uitstraling van dit hooibergmodel. Wigink neemt de complete plaatsing van de eenroedige hooiberg op zich, inclusief het zorgvuldig plaatsen op een locatie die toegankelijk is voor onze gespecialiseerde vrachtwagen met kraan en oplegger. Op moeilijk bereikbare locaties kunnen wij onze Hoeflon kraan inzetten waarmee we op bijna elke locatie kunnen werken. De hooiberg wordt stevig verankerd met een stevig grondframe, zorgvuldig aangevuld met hoogwaardig KIWA-zand, waardoor een solide fundering wordt gegarandeerd voor jarenlang zorgeloos gebruik en genot.

“Iedere hooiberg is een ambachtelijk meesterwerk. Gemaakt van natuurlijke materialen en gevormd door menselijke handen.”

Richard-2

Richard Wigink
Oprichter en eigenaar sinds 1987

Foto’s van éénroedige hooibergen

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.

Klanten aan het woord

Dankzij het bedrijf Wigink uit Holten zijn wij trotse eigenaar van een prachtige hooiberg en een nog mooiere schuur. Al is ‘schuur’ misschien niet het juiste woord voor dit prachtige gebouw, dat Wigink voor ons heeft ontworpen en gebouwd.

De basis is een rechthoekige hooiberg en het heeft 2 verdiepingen. Onze alpaca hengsten en lama krijgen, deze winter, de begane grond als stal. Lees verder...

Katerina Turksema
Hooiberg

Wij hadden een droom om een hooiberg te bouwen in onze achtertuin. We begonnen met het zoeken naar 4 palen van 9 meter. We kwamen na zoeken op internet bij Wigink uit in Holten. Wij naar Holten waar we het prachtige bedrijf hebben bezocht. Werden vriendelijk ontvangen en hebben de werkplaats bezocht wat al een belevenis was om te zien. Al die grote bomen en balken die ze aan het bewerken waren en alles authentiek met pen gat verbindingen. Lees verder...

Annet
Hooischuur

Wij hebben het oude houten huis van mijn ouders gekocht. Het verkeerde in te slechte staat voor renovatie. Via via kwamen we uit bij Wigink. Zij hebben een prachtige constructie neergezet van palen, balken en korbelen die met elkaar verbonden zijn d.m.v. pen-gatverbindingen. Met een grote houten hamer werden de houten pennen in de gaten geslagen. Het is een indrukwekkende constructie geworden en we zijn er heel blij mee! In drie dagen stond het gebint overeind! Lees verder...

Dirk uit Holysloot
Houten constructie

Hooiberg modellen