Gebint restauratie

Profiteer van 37 jaar ambacht en passie 

Renovatie van gebinten

De toenemende wens om bestaande woonboerderijen in ere te herstellen, maakt dat de vraag naar renovatie van gebinten ook toeneemt. Bij Wigink Hooibergen & Gebinten hebben wij jarenlange ervaring in het vakkundig renoveren van gebinten. De ervaring leert dat het renoveren van oude gebinten om tal van redenen wenselijk is. Zo kan de huidige staat en uitstraling van bestaande gebinten aanleiding geven om de constructie te behouden, maar wel te behandelen aan bijvoorbeeld beschadigingen aan staanders. Ook kunnen er in de loop der jaren aanpassingen zijn doorgevoerd in de constructie waardoor het oorspronkelijke karakter verloren is gegaan. Te denken valt aan het aanbrengen van ijzeren constructies op plekken waar van oorsprong hout

In de meest uiteenlopende situatie kunnen wij u met advies verder helpen of voor uw project renovatiewerkzaamheden uitvoeren.

Restauratie-4
Gebinten

Restaureren versus nieuwe gebinten

Wanneer de kwaliteit en uitstraling van de gebinten acceptabel zijn, geven klanten over het algemeen de voorkeur aan restauratie. Wat we vaak zien bij deze gebinten, is dat er in de loop der jaren veranderingen zijn aangebracht, zoals het afzagen van staanders of het toevoegen van ijzeren constructies. Vaak zijn de staanders aangetast door urine van de dieren die op dat deel stonden. In dergelijke gevallen herstellen we de ontbrekende (weggezaagde) delen door ze te vervangen met nieuwe stukken en bewerken we ze op een manier die naadloos aansluit bij de bestaande gebinten.

Klanten kiezen voor nieuwe gebinten wanneer de kwaliteit ervan zo achteruit is gegaan dat ze niet langer voldoende stevigheid bieden om het nieuwe dak, vaak met een dik pak riet, te dragen. In dergelijke gevallen zijn we in staat om de balken te bewerken, zodat ze een verouderde uitstraling krijgen die naadloos past bij het karakter van de constructie.

Het onderhoud

Restauratie of renovatie van gebinten is vaak nodig op specifieke plekken, met name bij de staanders, die vaak aangetast zijn door de urine van dieren, en de wormplaat, die mogelijk niet de vereiste dikte heeft om een dak met isolatie en riet te dragen.

Wat betreft het onderhoud van een gebint als eigenaar, is doorgaans weinig onderhoud vereist. Het gebint staat droog en zal door de droging zelfs harder worden. Echter, behandeling tegen houtworm wordt geadviseerd. Hout is een organisch materiaal waar altijd houtwormen in kunnen komen.

Restauratie-5
Gebintconstructies-vierkant

Van woonboerderij tot hooiberg

Houten gebintconstructies worden steeds populairder en zie je steeds meer terug. Waar aanvankelijk eiken gebinten voornamelijk in boerderijen werden toegepast, zijn deze constructies natuurlijk ook toepasbaar op andere bijgebouwen. Te denken valt hierbij aan:

  • Hooibergen, in zowel bestaande als nieuw te bouwen steltenbergen;
  • Buitenverblijven, zoals schuren, overkappingen, veranda’s en tuinhuizen;
  • Houten carports en garages met landelijke uitstraling;
  • Woonhuizen met een landelijke uitstraling;
Zoals u leest kan in algemene zin worden gesteld dat houten gebintsconstructies zeer veelzijdig zijn en op verschillende manieren en in uiteenlopende stijlen kunnen worden toegepast om een landelijke, traditionele uitstraling te geven aan allerlei soorten bouwwerken.

“Er is altijd meer mogelijk dan wordt gedacht. Met onze jarenlange ervaring vinden we nagenoeg altijd een -verrassende- oplossing.”

Richard-2

Richard Wigink
Oprichter en eigenaar sinds 1987

Foto’s van gebint restauratie

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.

Klanten aan het woord

Dankzij het bedrijf Wigink uit Holten zijn wij trotse eigenaar van een prachtige hooiberg en een nog mooiere schuur. Al is ‘schuur’ misschien niet het juiste woord voor dit prachtige gebouw, dat Wigink voor ons heeft ontworpen en gebouwd.

De basis is een rechthoekige hooiberg en het heeft 2 verdiepingen. Onze alpaca hengsten en lama krijgen, deze winter, de begane grond als stal. Lees verder...

Katerina Turksema
Hooiberg

Wij hadden een droom om een hooiberg te bouwen in onze achtertuin. We begonnen met het zoeken naar 4 palen van 9 meter. We kwamen na zoeken op internet bij Wigink uit in Holten. Wij naar Holten waar we het prachtige bedrijf hebben bezocht. Werden vriendelijk ontvangen en hebben de werkplaats bezocht wat al een belevenis was om te zien. Al die grote bomen en balken die ze aan het bewerken waren en alles authentiek met pen gat verbindingen. Lees verder...

Annet
Hooischuur

Wij hebben het oude houten huis van mijn ouders gekocht. Het verkeerde in te slechte staat voor renovatie. Via via kwamen we uit bij Wigink. Zij hebben een prachtige constructie neergezet van palen, balken en korbelen die met elkaar verbonden zijn d.m.v. pen-gatverbindingen. Met een grote houten hamer werden de houten pennen in de gaten geslagen. Het is een indrukwekkende constructie geworden en we zijn er heel blij mee! In drie dagen stond het gebint overeind! Lees verder...

Dirk uit Holysloot
Houten constructie

Gebinten