Gebinten

Wij ontwerpen en bouwen traditionele houtconstructies

Wat zijn gebinten?

U kent ze vast wel; oude boerderijen met veel houten balken erin verwerkt. Deze houten balken worden ook wel gebinten genoemd. Gebinten zijn onderdelen van een houten draagconstructies in de vorm van portaalvormige frames die worden gebruikt om de dakconstructie van een gebouw te ondersteunen. Ze worden vaak gevonden in oude boerderijen en schuren en zijn een belangrijk onderdeel van de constructie van het gebouw. Gebinten bestaan meestal uit grote, zware balken van eikenhout die met pen-en-gatverbindingen aan elkaar zijn bevestigd. Ze dragen het gewicht van het dak en zorgen voor stabiliteit en stevigheid van de gehele constructie. Gebinten geven een robuuste en stijlvolle uitstraling aan het gebouw en versterken daarmee het oorspronkelijke karakter.

Traditionele korbelen en houtverbindingen

Wigink Hooibergen & Gebinten bouwt al sinds jaar en dag houten constructies met die echte oude look. Dat doen we bijvoorbeeld door gekromde, in plaats van kaarsrechte korbelen en/of spreibanden te gebruiken. Korbelen zijn schuine balken die gebruikt worden om de horizontale balken van een gebintenconstructie te ondersteunen. Ze worden geplaatst tussen de diagonale schoren en de horizontale balken om extra stabiliteit te bieden aan de constructie. Constructies in boerderijen, buitenverblijven of dierenverblijven verbinden wij op een solide en traditionele manier. Deze zogeheten ‘pen-en-gat verbindingen’ zijn houtverbindingen die veel worden gebruikt in traditionele gebintenconstructies. Het is een verbinding tussen twee houten elementen, waarbij een uitstekend deel (de pen) van het ene element precies past in een uitsparing (het gat) in het andere element.

“Wij ontwerpen en bouwen traditionele houtconstructies, met korbelen en houtverbindingen zoals vroeger gebruikelijk was.”

Richard-2

Richard Wigink
Oprichter en eigenaar sinds 1978

Gebinten

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.

Klanten aan het woord

Dankzij het bedrijf Wigink uit Holten zijn wij trotse eigenaar van een prachtige hooiberg en een nog mooiere schuur. Al is ‘schuur’ misschien niet het juiste woord voor dit prachtige gebouw, dat Wigink voor ons heeft ontworpen en gebouwd.

De basis is een rechthoekige hooiberg en het heeft 2 verdiepingen. Onze alpaca hengsten en lama krijgen, deze winter, de begane grond als stal. Lees verder...

Katerina Turksema
Hooiberg

Wij hadden een droom om een hooiberg te bouwen in onze achtertuin. We begonnen met het zoeken naar 4 palen van 9 meter. We kwamen na zoeken op internet bij Wigink uit in Holten. Wij naar Holten waar we het prachtige bedrijf hebben bezocht. Werden vriendelijk ontvangen en hebben de werkplaats bezocht wat al een belevenis was om te zien. Al die grote bomen en balken die ze aan het bewerken waren en alles authentiek met pen gat verbindingen. Lees verder...

Annet
Hooischuur

Wij hebben het oude houten huis van mijn ouders gekocht. Het verkeerde in te slechte staat voor renovatie. Via via kwamen we uit bij Wigink. Zij hebben een prachtige constructie neergezet van palen, balken en korbelen die met elkaar verbonden zijn d.m.v. pen-gatverbindingen. Met een grote houten hamer werden de houten pennen in de gaten geslagen. Het is een indrukwekkende constructie geworden en we zijn er heel blij mee! In drie dagen stond het gebint overeind! Lees verder...

Dirk uit Holysloot
Houten constructie