Hooiberg restauratie

Profiteer van 37 jaar ambacht en passie 

Onderhoud en renovatie

Op oude boerenerven of landgoederen staan ze regelmatig; oude hooibergen. Hooibergen die in weer en wind zich al tientallen jaren staande hebben gehouden. Soms nog in functie, soms als vergeten object tussen metershoog onkruid buiten het aandachtsveld van de eigenaren. In toenemende mate is er belangstelling voor het in ere herstellen van oude, originele hooibergen. Een hooimijt terugbrengen in oorspronkelijke staat versterkt doorgaans de beeldkwaliteit van een erf of landgoed, maar vraagt tegelijk om een kundige aanpak. Ook zijn er de bestaande en op het eerste oog goed ogende hooibergen. Hooibergen die nog volop in gebruik zijn voor opslag van hooi, stalling van dieren of werktuigen. Het komt zeer regelmatig voor dat de hooibergroeden tekenen van houtrot vertonen. Er zal dan actie ondernomen moeten worden om te voorkomen dat de gehele constructie uit evenwicht raakt en er mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Een ander veelvoorkomende vorm van slijtage en ouderdom is de matige kwaliteit van de kapconstructie. Ook hierbij is het van van belang tijdig te starten met het maken van een restauratieplan, om verdere schade te minimaliseren of zelfs te voorkomen.

3
2

Steltenberg laten renoveren?

Wigink Hooibergen & Gebinten is specialist in het restaureren van hooibergen. Wij doen dit intussen al meer dan 37 jaar voor particuliere hooibergeigenaren, boerenbedrijven, landgoederen of terreinbeherende organisaties. Vanuit het Overijsselse Holten weten vanuit heel Nederland eigenaren van hooibergen de weg naar ons te vinden als het aankomt op het op authentieke wijze herstellen en restaureren van hooibergen. Ons uitgangspunt is dat iedere hooiberg het waard is om te renoveren, uiteraard uitzonderingen daargelaten. Om te kunnen bepalen hoe kansrijk een renovatie is, komt een van onze experts op locatie kijken en stelt aan de hand van dit bezoek een inspectierapport op. We kijken hier o.a. naar de fysiek waarneembare mankementen, maar beoordelen ook het grondtype en de algehele fundering van het object. Inspecties doen wij in opdracht van zowel eigenaren als bouwbedrijven die graag een onafhankelijk advies willen. Desgewenst wordt een voorstel uitgebracht met daarin uitgewerkt een plan van aanpak hoe het object in ere herstelt kan worden. Dit kan variëren van het vervangen van hooibergroedes tot en met compleet herbouwen van de hooiberg in oorspronkelijke staat.

“Er is altijd meer mogelijk dan wordt gedacht. Met onze jarenlange ervaring vinden we nagenoeg altijd een -verrassende- oplossing.”

Richard-2

Richard Wigink
Oprichter en eigenaar sinds 1987

Foto’s van hooiberg restauratie

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.

Klanten aan het woord

Dankzij het bedrijf Wigink uit Holten zijn wij trotse eigenaar van een prachtige hooiberg en een nog mooiere schuur. Al is ‘schuur’ misschien niet het juiste woord voor dit prachtige gebouw, dat Wigink voor ons heeft ontworpen en gebouwd.

De basis is een rechthoekige hooiberg en het heeft 2 verdiepingen. Onze alpaca hengsten en lama krijgen, deze winter, de begane grond als stal. Lees verder...

Katerina Turksema
Hooiberg

Wij hadden een droom om een hooiberg te bouwen in onze achtertuin. We begonnen met het zoeken naar 4 palen van 9 meter. We kwamen na zoeken op internet bij Wigink uit in Holten. Wij naar Holten waar we het prachtige bedrijf hebben bezocht. Werden vriendelijk ontvangen en hebben de werkplaats bezocht wat al een belevenis was om te zien. Al die grote bomen en balken die ze aan het bewerken waren en alles authentiek met pen gat verbindingen. Lees verder...

Annet
Hooischuur

Wij hebben het oude houten huis van mijn ouders gekocht. Het verkeerde in te slechte staat voor renovatie. Via via kwamen we uit bij Wigink. Zij hebben een prachtige constructie neergezet van palen, balken en korbelen die met elkaar verbonden zijn d.m.v. pen-gatverbindingen. Met een grote houten hamer werden de houten pennen in de gaten geslagen. Het is een indrukwekkende constructie geworden en we zijn er heel blij mee! In drie dagen stond het gebint overeind! Lees verder...

Dirk uit Holysloot
Houten constructie

Hooiberg modellen