Houten dakconstructies

Robuuste daksporen en plafonddelen 

Van hooiberg tot woonboerderij

Om op een hooiberg, woonboerderij of schuur een rieten- op pannendak aan te brengen, dient er een degelijke dakconstructie te zijn. Dakconstructies kom je in allerlei soorten en maten tegen. Bij Wigink Hooibergen & Gebinten is er veel expertise en ervaring in het ontwerpen en realiseren van degelijke houten dakconstructies. Wij zijn specialist in het realiseren van houten daksporen, zowel bezaagd of rond. Deze daksporen komen in nagenoeg iedere kapconstructie voor, zijn verticaal geplaatst en staan veelal circa 60 centimeter van elkaar. Wij leveren daksporen in lengtes variërend van 3 tot wel 8 meter. Kortom: voor zowel de kleinere kapconstructie als de grotere (open)kapconstructies in woonboerderijen hebben wij een oplossing. Het hout wat wordt gebruikt voor daksporen betreft een van de lichtste houtsoorten, namelijk Vurenhout. Met dit houtsoort zijn wij in staat een oerdegelijke constructie te realiseren, zonder dat deze te zwaar wordt.

Gewaterde daksporen – 100% ambacht

Wij streven in alles wat wij bouwen naar een authentiek eindresultaat. Een resultaat wat aansluit op de omgeving en qua bouwwijze teruggaat naar de oorsprong. Zo maken wij gebruik van gewaterde sporen. Gewaterde daksporen zijn duurzaam, werken minder en laten zich makkelijker verzagen en bewerken. Ons ambacht wordt ook zichtbaar in de daksporen van hooibergen. Hier werken wij met de zogenaamde Koningssporen, te herkennen aan hun lengte en -om de kapconstructie te kunnen heffen en zakken- echte pen-en-gat-verbindingen. Ook kunnen wij desgewenst de kapconstructie van een hooiberg voorzien van zogenaamde schalkstukken, waarmee de kap feitelijk breder wordt en er meer opslagruimte wordt gecreëerd. Om de kapconstructie van een hooiberg helemaal origineel te maken, kunt u besluiten in plaats van panlatten twijgen op de daksporen aan te laten brengen. Hierop wordt vervolgens het riet door de rietdekker vastgemaakt.

“Van houtverbindingen tot en met werken met gewaterd hout. Ieder houten object is een ambachtelijk meesterwerk. Gemaakt van natuurlijke materialen en gevormd door menselijke handen.”

Richard-2

Richard Wigink
Oprichter en eigenaar sinds 1978

Foto’s van houten dakconstructies

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.

Klanten aan het woord

Dankzij het bedrijf Wigink uit Holten zijn wij trotse eigenaar van een prachtige hooiberg en een nog mooiere schuur. Al is ‘schuur’ misschien niet het juiste woord voor dit prachtige gebouw, dat Wigink voor ons heeft ontworpen en gebouwd.

De basis is een rechthoekige hooiberg en het heeft 2 verdiepingen. Onze alpaca hengsten en lama krijgen, deze winter, de begane grond als stal. Lees verder...

Katerina Turksema
Hooiberg

Wij hadden een droom om een hooiberg te bouwen in onze achtertuin. We begonnen met het zoeken naar 4 palen van 9 meter. We kwamen na zoeken op internet bij Wigink uit in Holten. Wij naar Holten waar we het prachtige bedrijf hebben bezocht. Werden vriendelijk ontvangen en hebben de werkplaats bezocht wat al een belevenis was om te zien. Al die grote bomen en balken die ze aan het bewerken waren en alles authentiek met pen gat verbindingen. Lees verder...

Annet
Hooischuur

Wij hebben het oude houten huis van mijn ouders gekocht. Het verkeerde in te slechte staat voor renovatie. Via via kwamen we uit bij Wigink. Zij hebben een prachtige constructie neergezet van palen, balken en korbelen die met elkaar verbonden zijn d.m.v. pen-gatverbindingen. Met een grote houten hamer werden de houten pennen in de gaten geslagen. Het is een indrukwekkende constructie geworden en we zijn er heel blij mee! In drie dagen stond het gebint overeind! Lees verder...

Dirk uit Holysloot
Houten constructie

Gebinten