Project

Ambachtelijke Meesterwerken: Een nieuw huis van 200 jaar oude eiken balken

Een opvallende uitdaging kwam naar voren toen een opdrachtgever besloot 200 jaar oude eiken balken te gebruiken om een huis met een authentieke uitstraling te creëren. Een ongebruikelijke keuze die vraagt om een zeldzaam niveau van vakmanschap en toewijding, en dus kwam de opdrachtgever bij ons.

Wigink-project-2

Precisie en toewijding in Holten

Het vervoer van al het hout naar Holten was slechts het begin. Met nauwgezette aandacht werden alle verbindingen in het hout hier gemaakt. Een tijdsintensieve taak die twee maanden in beslag nam in Holten, gevolgd door nog eens twee weken op locatie, mogelijk gemaakt door zorgvuldige voorbereiding en millimeterprecisie gebaseerd op gedetailleerde tekeningen.

Overwinnen van complexiteiten: Harde balken en ongebruikelijke vormen

De oude eiken balken bleken een uitdaging op zich, hard als ze waren, waardoor speciale inspanningen nodig waren om er de nodige verbindingen in te maken. De ontdekking van talloze dikke, gesmede nagels in het oude hout bracht extra moeilijkheden met zich mee. Bovendien bleken de balken op verschillende plaatsen onregelmatigheden te vertonen, zoals ronde vormen, verdikkingen en verdraaiingen, wat in de werkplaats een extra moeilijkheidsgraad met zich meebracht.

Door de vorm van het huis als een taartpunt hadden de verschillende stramienen elk een andere hoek, een uitdaging die duidelijk zichtbaar was op papier. Hoewel op papier eenvoudig een lijn kan worden getrokken naar het 0-punt, vergde het in de werkplaats aanzienlijk meer metingen, aangezien er geen vast referentiepunt was.

Overwinnen van logistieke hindernissen

De locatie van het huis was omgeven door water en alleen toegankelijk via een steile brug. We wachtten geduldig tot de grond bevroren was en schakelden de hulp in van een plaatselijke boer met een platte wagen om al het hout veilig aan de rand van het water te lossen. Gelukkig konden wij van de aannemer, die verantwoordelijk was voor de verdere afwerking van het huis, een licht mobiel kraantje gebruiken dat over de locatie kon manoeuvreren. Met dit kraantje tilden we balk voor balk behoedzaam over de sloot, om vervolgens de basisconstructie te realiseren.

Een nieuwe tijd ontmoet de oude sfeer

Er zijn zoveel mogelijk oude balken gebruikt, maar omdat het dak vlak moest zijn voor de geïsoleerde dakplaten hebben wij ervoor gekozen om de daksporen van nieuwe balken te maken. Wel is er oude look aangebracht om de oude sfeer te behouden wat resulteerde in een eindproduct dat doordrenkt is van sfeer en authenticiteit.

Project in beeld

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.