Project

Renovatie van een 5- en 6-roedige hooiberg

Tijdens de restauratie van de boerderij bleek dat de constructie van de twee bijbehorende hooibergen toe waren aan een renovatie. De vijfroedige en zesroedige hooibergen vertoonden ernstig verval, met grote delen van het houtwerk diep aangetast. Hoewel het behoud van de oorspronkelijke kenmerken een prioriteit was, bleek het hout in zo’n slechte staat te verkeren dat behoud vrijwel onmogelijk leek.

16 hooiberg na rietdekken

Uitdagingen bij de renovatie

Een van de hooibergen stond onder invloed van een nabijgelegen boom die in de loop der jaren enorm gegroeid was. De aanwezigheid van de boom had schade toegebracht aan de constructie. De uitdaging was om de kap aan te passen aan de omvang van de boom en tegelijkertijd de authenticiteit van de oorspronkelijke structuur te behouden.

Werkwijze: herstel met ambachtelijk vakmanschap

De gedemonteerde hooibergen werden naar Holten vervoerd, waar nieuwe constructies werden gemaakt. Met de focus op het behoud van de historische uitstraling werden traditionele handmatige verbindingen gebruikt. Tegenwoordig maken veel bedrijven gebruik van de moderne C&C-machines die een te strakke en daardoor mindere authentieke resultaten leveren. Daarom kiezen wij voor traditioneel handwerk.

Complexe renovatie en verwezenlijking

De renovatie van de hooibergen, een cruciaal onderdeel van het boerderijproject, werd uiteindelijk voltooid met een schitterend resultaat. De zorgvuldige aanpassingen aan de kap en het rietdekken zorgden voor een perfecte integratie van de boom in het geheel, terwijl de oorspronkelijke esthetiek behouden bleef. De tevreden opdrachtgevers kunnen nu opnieuw genieten van de oorspronkelijke pracht van deze historische erfgoedstructuren.

Project in beeld

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.