Project

Renovatie van een historische boerderij in Vlaardingen

Meerbouw Pijnacker vroeg of Wigink kon komen kijken naar de gebinten van het monumentale pand. Op dit verzoek reed Cyriel, onze specialist in gebintwerken, naar Vlaardingen waar hij Frank van de Meer, van Meerbouw, ontmoette. Frank had de klus aangenomen en was opzoek naar een partij met kennis van zaken op het gebied van hooibergen en gebinten. Hiermee was hij bij Wigink uiteraard aan het juiste adres.

Oplevering

Een speciale eis

Het oude pand was erg hokkerig en in een slechte staat. De monumentenzorg van Gemeente Vlaardingen was duidelijk er moest zoveel mogelijk van de oude constructie behouden worden en de oude stijl moest intact blijven. Hierop hebben we een plan gemaakt met een passend voorstel.

De rijke historie van de boerderij

In deze boerderij en het aangrenzende woonhuis woonde en werkte Dr. Cornelis Moerman, die vanaf de jaren vijftig bekendheid vergaarde als een arts die een alternatieve behandeling van kanker hanteerde. Zijn benadering was gebaseerd op een specifiek dieet dat hij afgeleid had van de duiven die hij zijn hele leven liefdevol verzorgde. Op het terrein staan nog de bijzondere duiventillen, die een monumentale status hebben, net als de boerderij en het woonhuis.

Toen Moerman in 1988 op 95-jarige leeftijd overleed, moest de boerderij en alles dat daarbij hoorde minimaal dertig jaar onaangeroerd blijven. Dat had Moerman voor zijn overlijden laten vastleggen.

Onze aanpak

Het team van Wigink Hooibergen en Gebinten begon met het zorgvuldig demonteren van de gebintconstructie nadat Meerbouw Pijnacker de dakpannen had verwijderd. Elk onderdeel werd naar Holten vervoerd, waar het grondig werd gekeurd voordat het een nieuw leven kreeg in onze werkplaats. Met aandacht voor elk detail kregen alle balken een authentieke uitstraling, die op locatie weer werden opgebouwd. Een prachtige toevoeging vormde het vernieuwde dakbeschot van gedroogde douglas planken met veer en groef.

Een complete renovatie

Niet alleen de boerderij, maar ook de twee kenmerkende hooibergen, respectievelijk een 5-roedige en een 6-roedige, werden volledig gerenoveerd en deels hersteld door Wigink Hooibergen en Gebinten. Het gehele project werd afgerond met een schitterend resultaat en uiterst tevreden opdrachtgevers, die nu weer kunnen genieten van de authentieke pracht van dit historische erfgoed.

Project in beeld

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.