Tasberg / Schuurberg

Charmante en breed toepasbare parapluberg 

Vierroedige tasberg

De tasberg, een vierroedige steltenberg met een stevige vloer genaamd de ‘tasvloer’, diende vroeger als opslagplaats voor de hooivoorraad. Zijn constructie is gebaseerd op authentieke ankerbalkverbindingen met sleutelpennen en korbelen met pen- en gatverbindingen, waardoor een solide basis wordt gecreëerd. De kap rust op gesmede ondersteuningspennen en is in hoogte verstelbaar. Wat velen niet weten is dat er speling in de wat grotere kapconstructies zit, zo ook die van de tasberg. De speling is noodzakelijk om de dakconstructie op een goede wijze met bergwinde of heef te kunnen laten heffen en zakken. Al eeuwenlang worden deze tasbergen op traditionele wijze vervaardigd, zonder ook maar een schroef te gebruiken. De klassieke steltenberg heeft zich gaandeweg de tijd ook verder ontwikkeld. Zo leent dit model zich ook uitstekend om tot schuurberg uit te laten bouwen. Naast de opslag van hooi ontstond hierdoor ook de mogelijkheid om kleinvee en/ of werktuigen een droog onderkomen te bieden.

Vier roedige hooiberg

Tasberg laten bouwen?

Het prachtige gesmede ijzerwerk dat de kap rond de roeden op zijn plaats houdt, wordt nog steeds op ambachtelijke wijze gesmeed boven open vuur door lokale smid. Tegenwoordig worden deze tasbergen vaak hergebruikt als B&B, kantoorruimte of Tiny house. Dankzij hun goede isolatie en authentieke uitstraling passen ze perfect op het erf. Andere kenmerken van de tasberg zijn onder andere:

  • Taps toelopende roeden met oude look;
  • Pen- en gat-, ankerbalk- en slobgatverbindingen;
  • Een authentieke uitstraling van alle eiken onderdelen;
  • Vloerbalken die verjongd zijn aangebracht;

Er zijn ook diverse opties beschikbaar, zoals het uitbreiden van de tasberg tot een schuurberg aan één tot vier zijden, het gebruik van vloerplanken met halfhoutverbindingen om de vloer af te timmeren, en op maat gemaakte oplossingen. We bieden een complete service aan, inclusief levering en plaatsing. Hierbij worden de roedes geplaatst op een fundering op maaiveldhoogte. Houd er rekening mee dat de locatie waar de hooiberg geplaatst moet worden, bereikbaar moet zijn voor onze vrachtauto met kraan en oplegger.

“Niets is zo mooi als een erf dat klopt. Waar oorspronkelijke elementen sfeerbepalend zijn. Van hooiberg tot meidoornhaag, van boomgaard tot houten toegangspoort.

Richard-2

Richard Wigink
Oprichter en eigenaar sinds 1987

Foto’s van tas- / schuurberg

Wilt u meer weten?

Na een passend advies, realiseren we graag uw bouwwerk op maat. En dat geheel naar wens. Neem contact met Cyriel Bloemen of plan een afspraak in en bezoek ons bedrijf.

Klanten aan het woord

Dankzij het bedrijf Wigink uit Holten zijn wij trotse eigenaar van een prachtige hooiberg en een nog mooiere schuur. Al is ‘schuur’ misschien niet het juiste woord voor dit prachtige gebouw, dat Wigink voor ons heeft ontworpen en gebouwd.

De basis is een rechthoekige hooiberg en het heeft 2 verdiepingen. Onze alpaca hengsten en lama krijgen, deze winter, de begane grond als stal. Lees verder...

Katerina Turksema
Hooiberg

Wij hadden een droom om een hooiberg te bouwen in onze achtertuin. We begonnen met het zoeken naar 4 palen van 9 meter. We kwamen na zoeken op internet bij Wigink uit in Holten. Wij naar Holten waar we het prachtige bedrijf hebben bezocht. Werden vriendelijk ontvangen en hebben de werkplaats bezocht wat al een belevenis was om te zien. Al die grote bomen en balken die ze aan het bewerken waren en alles authentiek met pen gat verbindingen. Lees verder...

Annet
Hooischuur

Wij hebben het oude houten huis van mijn ouders gekocht. Het verkeerde in te slechte staat voor renovatie. Via via kwamen we uit bij Wigink. Zij hebben een prachtige constructie neergezet van palen, balken en korbelen die met elkaar verbonden zijn d.m.v. pen-gatverbindingen. Met een grote houten hamer werden de houten pennen in de gaten geslagen. Het is een indrukwekkende constructie geworden en we zijn er heel blij mee! In drie dagen stond het gebint overeind! Lees verder...

Dirk uit Holysloot
Houten constructie

Hooiberg modellen